A venit Primăvara în Cireșoaia! Dar…


Când mă gândesc la primavară mă gândesc la soare, la flori, la renașterea naturii, la copii jucându-se in iarbă!

ciresoaia pamant minunat

Dar dacă deschid ochii și incetez să visez, imi dau seama că mă aflu in Cireșoaia – Slănic- Moldova, anul 2015 dupa AC, in preajma Pastelui, și din păcate inainte de flori și soare și copii, topirea zăpezii a adus la iveală mormane de gunoaie, peste tot, de la albia râului imbâcsită de sticle de plastic, gunoaie menajere, sacoșe etc, etc, până la marginea șoselei doldora de ambalaje de bomboane, ciocolată, sticle de suc, până la pantofi uzați și sacoșe pline de gunoaie, și chiar în curțile si grădinile unora unde nu s-a mai trecut cu grebla sau cu sapa in ani și ani de zile!

Eu m-am născut aici și sunt mândră de lucrul ăsta, am copilărit aici, inconjurată de dealuri superbe, cu muntii in zarea nu prea îndepărtată, cu râul curgând la poalele curții mele, iar amintirile copilăriei mele sunt pline de soare, copii, flori, și oameni gospodari!

Si intotdeauna am considerat că oamenii din Ciresoaia sunt oameni gospodari, oameni care sunt mândri de gospodăria lor si nu vor să se lase mai prejos față de nimeni altii.

Ce s-a intâmplat intre timp??? Să fie politica mizerabilă, si indiferenta oamenilor responsabili față de oamenii din Cireșoaia, să fie sărăcia? Să fie dezbinarea si faptul ca nu mai există spiritul de comunitate, de apartenentă? Să fie faptul că oamenii nu mai merg la Biserică in număr mare ca să cultive acest sentiment?

Ar putea să fie o mie de motive, DAR eu cred cu disperare că oamenii din Cireșoaia incă sunt GOSPODARI, există acest lucru in structura lor, inrădăcinată adânc, doar că in ultima vreme s-a pierdut un pic, s-a rătăcit, ne-am lăsat ademeniti de miracolul consumerismului si al lăcomiei , si am uitat să prețuim ceea ce ni s-a dăruit de sus.

Toată lumea se concentrează pe bani, dar oricâti bani ai avea nu poti construi ceea ce Dumnezeu ne-a dat de-a gata, nu poți construi dealuri și munti, nu poti construi păduri de unde toată lumea poate să ia pentru nevoile personale, nu poți construi cariere de piatră, râuri, pășuni inverzite, soare, frumusețe!

Nu o să vorbesc aici de faptul ca e ILEGAL să arunci gunoaie in afara coșurilor de gunoi, sau de cât e amenda pentru aruncarea gunoaielor in albia râului, dar o să apelez la bunul simț al fiecăruia pe care știu ca il are toată lumea, la câtiva mai amorțit decât la altii, si o să vă spun de ce NU E BINE să aruncăm gunoaie peste tot, poate ca efectele nu le vedem imediat dar SUNT multe și se intorc tot impotriva noastră sau a copiilor noștri:

  • Cresterea riscului de imbolnăviri – gunoaiele reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, microbilor, virușilor!
  • Poluarea apei și a solului – sticlele și sacoșele de plastic nu se biodegradează complet niciodată DAR se descompun în timp, producând TOXINE, care se răspândesc in apă și in sol, și implicit ajung să fie absorbite de noi, aceste toxine afectează sistemul endocrin, producând dezechilibre profunde in organism care au ca efect imbolnăviri grave.
  • Echilibrul natural este afectat de compușii din aceste gunoaie, producând efecte dezastruase asupra animalelor, vegetației, și a climei!
  • Poluarea vizuala: Nu numai prin faptul că gunoaiele aruncate peste tot au un efect estetic dezastruos dar contribuie in timp la reducerea numărului de turiști ceea ce va afecta economia locală. Nimeni nu e interesat să viziteze un „coș de gunoi”!

De asemenea este BINE de știut:

arderea gunoiului

  • CE PUTEM SĂ FACEM:
    -Să producem cât mai puține gunoaie!
    -Să selectam gunoaiele, iar cele menajere (resturi de fructe, legume,etc) care se degradeaza rapid sa le punem in containerele primate de la primarie pentru compost- care poate fi folosit anul urmator ca ingrasamant natural pentru straturi.
    -Când adunăm gunoaiele să incercăm să le indesăm, sticlele de plastic presate, cutiile de suc, bere la fel etc, și inchise in sacoșe/saci inainte de a fi puse in containere astfel incât să nu se imprăștie peste tot.
    NICIODATĂ SĂ NU aruncăm gunoaie in albia râului. NICIODATĂ!
    -Să ne educăm copii ca atunci când mănâncă o bomboană sau un corn pe stradă, să păstreze ambalajul până ajunge la un coș de gunoi și să il pună acolo- nu e prea greu nu?
    -Atunci când vedem pe cineva aruncând gunoaie pe stradă sau in albia râului să nu rămânem indiferenți ci să luăm atitudine, râul aparține comunitătii, si nu putem permite nimănui să isi bată joc de el! Nesimtirea lor afectează pe toată lumea- nu trebuie tolerate!
    -Când facem curat afară să nu ne limităm doar la curtea si grădina noastră ci să curătăm și partea de stradă, ulită, ravan, albie de râu din dreptul casei si grădinii. Degeaba ai o grădina curată dacă priveliștea e blocată de maldăre de gunoaie imediat ce ieși din ea, nu sunteți de acord?

Si nu in ultimul rând să iubim locurile astea frumoase pe care ni le-a dăruit Dumnezeu, pentru că atunci când iubești ceva, nu incerci să îl distrugi, să intelegem că suntem norocoși cu ce avem, și că avem datoria să păstrăm locurile astea măcar așa cum le-am găsit, dacă nu mai bine și mai frumos, in nici un caz mai rău.

Alătură-te și tu grupului nostru de pe facebook: Slănicul FĂRĂ gunoaie!

H.L.

 

 

Be the first to comment on "A venit Primăvara în Cireșoaia! Dar…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*