Pomenirea Credincioșilor Răposați


Cu tot frigul de afară care amintea mai mult de Crăciun decât de o zi din mijlocul toamnei, o mulțime de credincioși au umplut duminică, 26 octombrie 2014 ulița și cimitirul din Cireșoaia. Încă de la ora 10 puteai vedea grupuri, grupuri urcând cu brațele pline de flori, lumânări și câte ceva pentru pomană.

HPIM3273

La ora 11:30 a început recitarea rozariului pentru sufletele celor dragi care ne-au părăsit și acum se odihnesc în Domnul. In tot acest timp preoții, (printre care pr. paroh Marian Dascălu și fiul satului, pr. Viorel Ababei) au citit biletele cu numele celor răposați ca prinos de pomenire.

La ora 12:00 a început Sfânta Liturghie. Predica pr. Viorel ne va rămâne multă vreme în memorie. Sfinția sa a corelat conotațiile iubirii față de Dumnezeu și de aproapele prin exemple pe înțelesul tuturor. „De obicei când venim la cimitir suntem triști sau plângem pentru că ne-a murit cineva drag, dar astăzi pe fețele tuturor se conturează un zâmbet atipic. ”Aceasta este adevarata sărbătoare, bucuria că într-o zi ne vom reîntâlni cu cei dragi, cu Tatăl Ceresc. Acum, când egoismul ciuntește caracterul atâtor persoane, avem nevoie să auzim pilde și întâmplări din care să tragem învățăminte și să devenim mai buni.

După Sfânta Liturghie a urmat prohodul. Dl. dascăl Suditu și corul au fost din nou la înălțime – în cimitirul din Cireșoaia era o adevărată sărbătoare. Preoții au mers apoi la fiecare mormânt pentru a-l sfinți și a spune o rugăciune. Impresionant cum rudele și apropiații străjuiau locul de veci al celor care i-a părăsit într-o comuniune de nepătruns. S-a găsit apoi loc pentru un pahar de vin, o prăjitură și o pildă venită-n minte:

Sfântul Antonie cel Mare, vrând să pătrundă adâncurile scopurilor providenței, adresă într-o zi lui Dumnezeu urmatoarea rugăciune: „Doamne, pentru ce unii mor de tineri, pe când alții ajung la cea mai adâncă batrânețe?”. Și Dumnezeu îi răspunse: „Antonie, vezi numai de tine! Aceasta este judecata lui Dumnezeu ce nu ți se cade ție a cunoaste.”

Cimitirul s-a golit apoi încet, încet.

(Maria Bertalan / foto: Gabi Ignat)

Be the first to comment on "Pomenirea Credincioșilor Răposați"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*