Bărbații și femeile


Am cunoscut odata o doamna. Ma batea mereu la cap, povestindu-mi cat de brutal se purta cu ea barbatu-sau. Intentase actiune de divort, iar la proces i s-a dat castig de cauza. Am felicitat-o cu totii. Apoi a disparut din viata mea timp de cateva luni.Intr-o buna zi ne-am intalnit din nou. Una din problemele vietii sociale e sa stim ce sa ne spunem unul altuia cand ne vedem. Dorinta fiecarui barbat, ca si a fiecarei femei, este sa para simpatic si destept, iar acest lucru face aproape imposibila orice conversatie pentru ca, in general, nu suntem nici simpatici, nici destepti, ci undeva, la mijloc. Desigur, am inceput sa-i vorbesc despre fostul ei barbat si am intrebat-o cum se descurca el. Mi-a raspuns ca, dupa cate stie, e foarte bine.

– Recasatorit ? am sugerat eu.
– Da, mi-a raspuns.
– Asa-i trebuie, am izbucnit eu, si neveste-si la fel. (Era o femeiusca draguta cu ochi stralucitori prietena asta a mea si doream sa ii intru in gratii.) O femeie care, stiind ce stia despre el, s-ar casatori cu un asemenea om, cu siguranta il va face sa ajunga intr-o stare vrednica de plans si putem fi siguri ca si el va fi la randu-i un adevarat blestem pentru ea.
Prietena mea parea tentata sa-l apere.
– Cred ca s-a schimbat mult in bine, a sustinut ea.
– As, de unde! am replicat eu. Un barbat nu se schimba niciodata in bine. Secatura ramane tot secatura!
– Vai, te rog! ii lua ea apararea. Nu vorbi asa despre el.
– De ce ? m-am mirat eu. Te-am auzit de atatea ori numindu-l tu insuti secatura.
– Am gresit, spuse ea rosind. Tare mi-e teama ca n-a fost numai el de vina. Amandoi eram nechibzuiti pe vremea aceea, dar cred ca amandoi am tras de atunci invataturile cuvenite.
Am ramas fara grai, asteptand explicatia necesara.
– Ai face mai bine sa vii personal sa il vezi, a adaugat ea cu un zambet. Ca sa iti spun adevarul, eu sunt cea care s-a casatorit cu el. Si o lua la fuga, lasandu-ma mut de uimire, cu privirea pierduta in urma ei.

Cred ca un popa intreprinzator, care si-ar ridica o bisericuta pe Strand, langa tribunal, ar putea face o afacere foarte rentabila cununand cupluri care abea au iesit de la divort. Un prieten, parat intr-un asemenea proces mi-a spus ca si-a iubit nevasta cel mai mult in doua ocazii: prima oara cand l-a respins si a doua oara cand a aparut ca sa depuna marturie impotriva lui.

– Sunteti niste creaturi foarte curioase, voi, barbatii, a spus odata o doamna unui alt barbat in prezenta mea. Habar nu aveti ce va poate capul si din cauza asta nu stiti niciodata ce vreti. Era pornita impotriva barbatilor in general. N-o acuz. Si eu sunt pornit impotriva lor uneori. E unul care ma scoate din sarite de cate ori il vad. Spune una si face alta. Vorbeste ca un sfant si se comporta ca un natarau. Stie ce e bine si face ce e rau.
Celalalt barbat, intelept ca toti barbatii, se uita la incantatorul lui critic cu un zambet in coltul buzelor.
– Draga mea doamna, spuse el, acuzati pe cine nu trebuie. Marturisesc ca nu prea stiu ce imi poate capul si putinul care il stiu despre el nu imi place. Nici nu l-am facut eu, nici nu l-am ales eu. Sunt mai nemultumit de el decat puteti fi dumneavoastra. Pentru mine constituie un mister mai mare decat pentru dumneavoastra si trebuie sa il accept asa.

(Jerome K. Jerome – „Gandurile trandave ale unui pierde vara”)

–––––––––––––––––––––––––––

Crezi ca te iubeste ?

– Crezi ca te iubeste cu adevarat ? Pe moment il interesezi. La 19 ani orice femeie este un mister. Cand curiozitatea va trece – Si stii cat dureaza aceasta stare de spirit la un barbat, biata fetita ? Pana ce obtine lucrul dupa care a alergat, pana ce l-a gustat. Apoi nu se mai sinchiseste la ce a castigat, ci la ce a pierdut: la societatea de care s-a rupt, la toate vechile placeri si dorinte, de care nu se mai poate bucura, la voluptati – necesitati pentru un barbat ca el – de care ar fi lipsit prin casatoria cu tine. Atunci fata ta ii va aminti permanent ce a trebuit sa plateasca pentru ea si o va blestema de cate ori o va revedea.

(Jerome K. Jerome – „Tommy si prietenii sai”)

–––––––––––––––––––––––––––

Exista doua soiuri de iubire

Am ajuns astfel sa vorbim despre femei. I-am spus ca pentru mine cel mai bun mod de a te intelege cu femeile este sa le tratezi ca pe niste copii. Cazu de acord ca metoda putea fi excelenta, dar voia sa stie ce se cuvine sa facem cand femeile ne trateaza ca pe niste copii. Intrebarea lui ma facu sa ma gandesc la doamna pe care sotia mea o intreba intr-o zi ce reteta ofera pentru a fi fericit in casnicie, iar ea i-a raspuns ca greseala comisa de mai toate femeile este de a-si lua prea in serios sotii.
Intr-un cuvant, exista doua soiuri de iubire: cea care ingenuncheaza si inalta ochii la cer si cea care priveste in jos si mangaie. Pe cea de a doua o consider mai durabila.

(Jerome K. Jerome – „Vacanta cu copii mei”)

Be the first to comment on "Bărbații și femeile"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*