Spovedește-te bine (2)


In cronicele sfantului Benedict se istoriseste ca un calugar numit Pelagiu avusese nefericirea de a savarsi in copilarie un pacat urat, si se hotarase in inima sa sa nu-l spovedeasca.
Treceau lunile, treceau anii intr-o chinuitoare mustrare de cuget. Intr-o zi el se intalni cu un calugar strain care, luminat de Dumnezeu, ii spuse:
– Pelagiu, spovedeste-te. Dumnezeu te va ierta si vei avea pace.
Dar el se incapatana in tacerea sa, socotind ca va dobandi iertarea prin pocaintele sale grele. Intra intr-o manastire. Aici era atat de umilit si ascultator, si facea atatea posturi, biciuiri si pocainte aspre, incat uimea pe toti. Intr-una din zile muri si a fost pus in cavoul din mijlocul bisericii, cum era obiceiul pe atunci, in dimineata urmatoare sacristanul ii gasi trupul scos din mormant, il lua si il puse la locul sau. Dar in urmatoarele zile il gasi afara. Mirat, aduse la cunostinta staretului manastirii acest fapt ciudat. Venira in jurul sicriului toti fratii din manastire impreuna cu staretul, care zise:
– Pelagiu, tu ai fost intotdeauna ascultator in viata. Fii ascultator si dupa moarte. Spune-mi ce doresti? Poate esti in purgator si ai nevoie de rugaciuni, sau e voia lui Dumnezeu sa fi inmormantat in alt loc mai de cinste?
Mortul scoase un strigat si raspunse:
– Vai de mine! Sunt in iad pentru un pacat nespovedit, pentru care speram ca voi avea iertare pe alta cale. Ridicati-mi trupul de aici si duceti-l pe camp, unde se inmormanteaza lesurile animalelor.
Despre o calugarita se citeste ca savarsise un pacat la varsta de 7 ani si nu voi sa-l spovedeasca, nadajduind ca va fi iertata si asa. Se inchise intr-o manastire. Deoarece ducea o viata aspra si sfanta, celelalte maici au ales-o stareta, insa dupa moarte se arata celor­lalte calugarite inconjurata de flacari si le spuse deznadajduita:
– Nu va mai rugati pentru mine. Sunt osan­dita la iad din cauza unui pacat savarsit la var­sta de 7ani, pe care nu l-am spovedit niciodata!
Ar fi fost de ajuns un singur cuvant ca s-o faca fericita: sa spuna pacatul unui duhovnic.

din cartea „Spovedeste-te bine!”
editura Serafica, oct. 2001

Be the first to comment on "Spovedește-te bine (2)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*