Cireșoaia în straie de sărbătoare – hram 2004


O sarbatoare mare pentru intreaga crestinatate, o sarbatoare mare pentru romani si mai ales pentru cei ce locuiesc in Ciresoaia. De la cei mai mici la cei mai mari, ciresoienii si-au luat hainele cele mai bune din cui si inflacarati de bucurie si emotie au venit sa le aduca multumire si slava patronilor bisericii, parintii Sfintei Fecioare Maria, Sfintii Ioachim si Ana.

Pregatirile au inceput inca de luni prin campania lansata de parintele paroh Petru Besleaga: „Saptamana impotriva injuraturii”. Fiecare crestin avea datoria de a nu injura si ai indemna si pe ceilalti sa nu faca acest lucru. In plus ciresoienii au fost invitati sa participe la impodobirea bisericii cu o mana de ajutor, o idee, o floare. Astfel, in zilele premergatoare marii sarbatori, curtea bisericii si imprejurimile ei erau un furnicar: se faceau coroane, unii maturau, fetele spalau, baietii sadeau copaci de mesteacan iar un copil era cocotat pe o scara pentru a agata panglici multicolore deasupra altarului. Pe fetele tuturor se citea bucuria, pregatirea sarbatorii te facea sa plutesti, sa traiesti intens fiecare clipa.

25 iulie 2004, ultima duminica a lunii lui cuptor, o zi de vara insorita si deosebit de frumoasa. Si in acest an vremea a tinut cu noi. La ora 9, trei femei din Targu Trotus ma intrebau la ce ora incepe sfanta liturghie. Mi-au spus ca vin aici de fiecare data si spera sa mai prinda vreo cativa ani.

Ora 12:30. Primele acorduri ale imnului „Glorie lui Cristos” au dat semnalul inceperii ceremoniei concelebrata de 15 preoti. Printre invitatii de seama se numarau pr. Danca Anton, spiritual la seminarul din Iasi, pr. Cochior Valentin, decan de Moinesti, pr. Martisca Valentin, pr. Cazanel Francisc, pr. Zedin Ioan, pr. Anton Ioan, precum si Padre Giuseppe si Padre Cicero de la seminarul capucin din Onesti. De asemenea erau prezente numeroase persoane consacrate: novici capucini, surori sau seminaristi. Amintim aici si participarea musafirilor, veniti din localitatile invecinate sau chiar de mai departe.

Parintele predicator ne-a impus sa urmam exemplul patronilor nostri. Ei au fost parintii Sfintei Fecioare Maria. Un model de credinta si sfintenie ce trebuie urmat de fiecare dintre noi. Sa privim tabloul in care Sfanta Ana tine o carte in brate si o invata pe Sfanta Fecioara. In cate familii mai vedem aceasta imagine? Ce fel de parinti suntem? Ce fel de copii suntem? Intrebari la care am fost chemati sa meditam adanc, sa constientizam realitatea apasatoare din jurul nostru.

Corul a cantat si in acest an foarte bine, acompaniat fiind la orga de un oaspete special: d-ra Edith din Roman.

In final pr. paroh Petru Besleaga a adus calde multumiri tuturor celor prezenti si bunului Dumnezeu pentru harurile pe care ni le-a dat si in aceasta sarbatoare. „Aduceti Domnului slava, slava si cinste!”. Dupa primirea binecuvantarii finale, fiecare s-a indreptat spre casa, in familie, pentru a se bucura mai departe de aceasta mareata zi: sarbatoarea Ciresoaiei.(P.B.)

Be the first to comment on "Cireșoaia în straie de sărbătoare – hram 2004"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*