Alegeri, alegeri…


Marea campanie

Sambata 5 iunie 2004. Ultima zi a campaniei electorale pentru alegerea primarilor si consilierilor locali. Partidele trag linie si socotesc cat a costat marea campanie, alegatorii mai au ragaz putin timp pentru a se decide. Cine a fost cel mai convingator? Cine a prezentat cea mai mare incredere? Cine va castiga alegerile?

Pentru postul de primar al orasului Slanic Moldova au candidat 6 persoane: Ionel Mircea (PD), Gheorghe Dascalu (candidat independent), Andrei Serban (PSD), Floarea Dumitru (PNL), Ilie Teodorescu (PRM) si Stefan Toth (PUR). Lesne de stiut ca cea mai exploziva campanie a avut-o PSD-ul, candidatul sau, Andrei Serban, ca si acum 4 ani, mergand pe stilul campaniei electorale americane: concerte cu trupe celebre, concursuri de miss, intreceri sportive s.a. Ceilalti, in functie de buget si posibilitati au ales o campanie pasnica, linistita in care s-a pus accentul pe dialogul liber, deschis cu cetatenii si prezentarea platformelor program in sedinte scurte si obiective. Aproape toti candidatii puteau fi vazuti de multe ori vorbind cu trecatorii de pe strada, alaturandu-se grupurilor de tineri care „puneau tara la cale” sau pur si simplu stand la un colt si salutand calduros fiecare om. Nu au lipsit nici micile incidente iminente. Unii candidati au avut grija ca in adunarile electorale sa mai spuna cate „o vorba buna” despre adversarii lor. De asemenea, aceasta campanie a „racit” multe relatii de prietenie intre cetateni. Simpla apartenenta catre un alt partid sau diferenta crezului politic a dus la sfarsitul unor vechi prietenii. Si o mica paranteza: nici anul acesta la postul de primar nu a candidat nici un ciresoian.

Ziua cea mare

Ciresoianul a fost la vot. Cerul noros si micile tentative de ploaie nu i-a impiedicat pe cetateni sa-si exprime dreptul de a alege conducatorii localitatii. Ora de varf a fost 12,cei mai multi „vizitand” sectia de votare dupa terminarea sfintei liturghii. Tot la aceasta ora, la sectia de votare din Ciresoaia puteau fi vazuti „in carne si oase” principalii candidati la functia de primar.

Dupa ce ne-am exercitat si noi dreptul, am intrat in vorba cu cativa alegatori. P.I. (33 ani):”Am votat in primul rand schimbarea. Nu vedeti ce e in jurul vostru? Nu vedeti un Slanic mort? Nu observati ca ani de-a randul nu s-a schimbat nimic? Am votat un om si un partid care au fonduri pentru a investi in localitatea noastra.” Parerea lui A.M.(24 ani) este alta:” Nici nu stiu daca am sa votez. Nu ma intereseaza. Oricine ar iesi isi va trage partea…”. G.M.(28 ani): „Am votat cu castigatorii!”. V.S. (21 ani):”Sincer, sunt intr-un partid din interes, ca multi altii.”

Incidentele au lipsit cu desavarsire. Politia si-a facut datoria. La inchiderea sectiei de votare, zeci de ciresoieni s-au adunat ciorchine la gard pentru a afla rezultatul. Asteptarea a durat ore in sir, comisia numarand probabil de mai multe ori buletinele de vot.

Rezultatul – un foc de artificii

Ionel Mircea isi va strange lucrurile din biroul primariei. Dupa 8 ani, edilul si-a terminat activitatea. In locul lui se va instala liderul PSD, binecunoscutul Andrei Serban. Mai in gluma sau mai in serios, Andrei Serban „a tintit din a treia lovitura” – ne amintim ca la alegerile precedente, domnia sa a iesit pe locul 2. Din primul tur el a obtinut procentul majoritar (63%) devansandu-i clar pe contracandidatii sai. „Salariul meu, fara nici o discutie, il voi dona copiilor si ii voi forta si pe consilieri sa faca acest lucru. A fi primar sau consilier inseamna a munci in folosul comunitatii nu a sta pe scaun prin sedinte asteptandu-ti dreptul banesc.” a declarat noul primar.

Be the first to comment on "Alegeri, alegeri…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*