Conștiință pentru Postul Mare


Pomana, rugaciunea si postul sunt cele trei lucruri care formeaza o constiinta curata si dreapta, si ajuta persoana care le practica sa iubeasca cu adevarat.

Un evreu avea în casa lui de toate, însa nu avea copii. Sotia lui se ruga mult, postea dadea de pomana, dar copilul întârzia. Dupa 20 de ani de casnicie, el s-a dus la rabinul comunitatii si i-a spus:
-Maiestre, sunt casatorit cu sotia mea de 20 de ani si înca nu mi-a dat nici un fiu. Pentru acest motiv, vreau sa-mi las sotia si sa ma casatoresc cu o alta femeie.
Batrânul rabin îl priveste în ochi si îi spune:
-Din câte îmi amintesc eu, atunci când te-ai casatorit ai facut sarbatoare. Fii bun si fa o sarbatoare sotiei pe care vrei sa o lasi, asemanatoare celei pe care ai facut-o când ai luat-o în casatorie.
Evreul se întoarce acasa, îi spune sotiei intentia sa si începe pregatirile. Dupa câtva timp a sosit si ziua mult asteptata. În fata numerosilor invitati, evreul îsi cheama sotia si îi spune.
-Întrucât mi-ai fost sotie 20 de ani, mi-ai ramas fidela si mai ajutat cu exemplul vietii tale, înainte sa te duci la mama ta, sa intri în casa mea si sa iei din ea tot ceea ce îti este mai drag si mai scump.
La auzul acestor cuvinte toti oaspetii au început sa-l aplaude pentru aceasta mare generozitate. La sfârsitul sarbatorii, oaspetii au plecat la casele lor, iar evreul sa îmbatat s-a dus în camera sa si sa culcat. În urma lui intra în casa sotia lui si, cu ochii în lacrimi, priveste covoarele si mobila scumpa, obiecte din aur si argint. Dupa câteva momente, femeia îsi cheama vecinele pentru a o ajuta, intra în camera unde dormea evreul beat si i-a patul cu tot cu sot si îl duce la casa mamei sale. Când s-a trezit evreul, speriat, îsi cheama sotia si o întreaba:
– Ce caut eu în casa mamei tale?
Iar sotia, cu ochii scaldati în lacrimi, îi spuse:
– Nu tu mi-ai spus sa i-au din casa lucrul cel mai scump si mai drag mie?
La acest raspuns evreul se rusina, îsi ceru iertare si o lua din nou ca sotie pentru toata viata. Un an mai târziu, evreul tinea în brate un copil. Iata cum practica postului, a pomenii si a rugaciunii formeaza o constiinta buna si o dragoste curata atât în persoana care le practica, cât si în cei care îi stau în preajma.

Be the first to comment on "Conștiință pentru Postul Mare"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*