Bacău – întâlnire AC


„Vai mie dacă nu vestesc evanghelia.” 
(Cor 9,16)

Acest motto din evanghelie ne-a adunat din nou, la data de 20 octombrie, pe toți membrii Acțiunii Catolice la biserica Sf. Cruce din Bacău.

Sâmbătă de dimineață, la ora 7.30, 15 persoane, însoțite bineînțeles de pr. paroh Marian Dascălu, am plecat spre Bacău pentru a vedea ce noutăți avem de urmat și de învățat, noi, Acțiunea Catolică din Cireșoaia, care, iată, avem un an de activitate.

După ce ne-am încredințat Bunului Dumnezeu și Sfântului Cristofor (patronul călătoriilor), am pornit la drum. La ora 9 și ceva intram pe poarta larg deschisă a bisericii. Deschisă în toate privințele, și ca mărime, dar mai ales de animație. Curtea, mărginită cu o alee de trandafiri, era animată de copiii, printre care mulți cu vârsta de 7-8 ani. Formaseră un cerc mare cu jocuri specifice vârstei lor. Tinerii formau un alt grup și cu toții împreună transmiteau veselie, bucurie și o energie pozitivă. Adulții erau mai retrași stând pe bănci și privind.

I-am admirat și noi câteva minute, după care am intrat în biserică pentru o scurtă rugăciune către Isus din Tabernacol. O impresie aparte am avut văzând simplitatea altarului inundat de lumina difuză a candelabrelor care te îndemnau la reflecție: e oare drumul vieții cel corect?

Pe la ora 10 am reintrat cu toții în biserică, respectând ordinea localităților anunțate. După rugăciunea membrului Acțiunii Catolice, parohul bisericii ne-a urat bun venit, după care, noi, adulții, ne-am adunat în prajma pr. Iosif Dămătăr. Tinerii și copii au completat oratoriile specifice vârstei. Pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare, are un fel de a te acapara cu vorba domoală, și, ajutat de o expunere video, ne-a făcut să înțelegem cât de cât rolul nostru de a vesti evanghelia; cum trebuie să ne trăim credința pentru a fi exemple în comunitățile în care trăim.

Au fost și câteva pilde, printre care și cum o mamă, venind de la Sfânta Liturghie foarte fericită, a fost întrebată de fetița ei ce s-a întâmplat. Ea a răspuns că s-a spovedit și s-a împărtășit, iar fetița i-a zis că ar trebui să facă acest lucru în fiecare zi ca să arate așa; și noi ne gândim că, cu toate că îl primim pe Isus mereu, nu știm să zâmbim și să fim fericiți.

După o scurtă pauză am fost împărțiți în mai multe grupe unde a trebuit să răspundem la întrebări pe această temă. La ora 13 am ieșit în curte pentru a servi prânzul, după care am văzut un program artistic susținut de tinerii din parohie: o explozie de dans și voie bună unde a participat toată lumea.

La ora 14:30 a început Sfânta Liturghie concelebrată de opt preoți și cu ocazii de spovezi. Corul, acompaniat de un grup de tineri instrumentiști, a adus solemnitate evenimentului. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și fiecare am plecat cu gândul că ziua nu a fost pierdută și că trebuie să fim mai consecvenți în trăirea grupului din care facem parte.

Mulțumim organizatorilor și mai ales părintelui Dămătăr pentru felul în care ne-a făcut să înțelegem scopul și menirea noastră în Acțiunea Catolică.

Maria Bertalan