Cât valorezi?


Într-o zi, un tânăr a venit la un bătrân înțelept și îi spune:

     – Am venit la tine pentru că mă simt atât de mizerabil și lipsit de valoare, că nu vreau să mai trăiesc. Toți susțin că sunt un ratat, un idiot. Te implor, bătrâne, ajută-mă!

Bătrânul, uitându-se la el, în grabă a spus:

     – Îmi pare rău, dar eu sunt foarte ocupat și nu te pot ajuta. Trebuie să rezolv o problemă importantă, și, după ce s-a gândit un pic, a adăugat el: – Dar dacă ești de acord să mă ajuți, voi fi bucuros să te ajut și eu pe tine.

     – Bine, bătrâne, – a bolborosit tânărul sub nas și s-a întristat că și bătrânul nu îl ia în seamă și îl lasă pe planul doi.

     – Bine, – a spus bătrânul, și a scos de pe degetul său un inel cu o piatră frumoasă.

     – Ia calul și trage o fugă până la piață. Am nevoie să vinzi urgent acest inel pentru a întoarce o datorie. Încearcă să obții pentru el cât mai mult, și nici într-un caz să nu-l dai mai ieftin decât o monedă de aur. Întoarce-te cât mai repede.

Tânărul a luat inelul și a plecat. Când a ajuns în piață, tânărul a început să propună inelul comercianților, aceștia la început erau interesați de produs.

Dar cum auzeau că cere o monedă de aur pentru inel, comercianții îndată își pierdeau interesul. Unii îl luau în râs, alții își întorceau spatele și doar un comerciant mai în vârstă i-a explicat cu amabilitate tânărului că, o monedă de aur – este un preț exagerat pentru acest inel, el poate obține doar o monedă de cupru sau maximum una de argint.

Auzind aceste cuvinte, tânărul s-a întristat mult. A mai mers prin piață să propună lumii inelul, dar toți l-au refuzat. Total dezamăgit, s-a urcat pe cal și s-a întors la bătrân.

     – Bătrâne, nu am putut să te ajut, a spus cu tristețe tânărul. Cel mai mult pentru acest inel îmi propuneau o monedă de argint, dar condiția ta a fost ca să nu-l dau mai puțin decât cu una de aur. Dar acest inel nu costă atâta.

     – Ai spus niște cuvinte foarte importante, fiule. Înainte de a încerca să vinzi inelul, ar fi trebuit să-i stabilești valoarea reală. Dar cine poate face acest lucru mai bine ca un bijutier. Mergi până la un bijutier și află care este valoarea acestui inel. Dar orice ți-ar spune, să nu vinzi inelul, dar să te întorci la mine.

Tânărul a urcat pe cal și a plecat.

Bijutierul a analizat mult inelul sub o lupă, apoi l-a cântărit și i-a spus tânărului:

     – Transmite-i bătrânului că la moment nu îi pot propune mai mult de 58 de monede de aur. Dar dacă îmi va da timp, îi voi putea da 70 de monede.

     – Șaptezeci de monede de aur?! – tânărul a replicat fericit și a mers repede la Bătrân.

     – Ia loc aici, i-a zic Bătrânul după ce a ascultat ce îi spuse tânărul entuziasmat. Să știi fiule că tu ești asemenea acestui inel. Prețios și unic! Și să te valoreze poate doar un adevărat expert. Atunci de ce mergi prin piață și aștepți să te valoreze cineva de acolo?

Be the first to comment on "Cât valorezi?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*