Pictorul Ilie Teodorescu, omagiat de publicația parohiei „Sf. Ilie” din Slănic Moldova


Trecut la cele veșnice pe 21 aprilie 2011, pictorul și publicistul Ilie Teodorescu, slănicean prin adopție, a fost, după cum frumos spunea fiica sa, Georgiana, “o mică parte dintr-o complexa sumă de elemente ce fac ca Slănicul să fie un loc atât de special”.

Personalitatea sa o găsim evocată în publicația “Izvorul Numărul Unu”, un buletin anual de informare misionar-pastorală a Parohiei “Sf.Ilie” din Slanic Moldova: “Într-o lume bântuită de pseudo-cultură, de idolatrizarea unor false valori, de experimente artistice sterile, deseori condimentate cu vulgaritate, putem spune ca profesorul Ilie Teodorescu a reusit sa transforme cu originalitate și naturalete, materia în frumusete pură. A pictat biserici si a modelat lutul, a facut pictura pe pânză, pe icoane și cruci, a vorbit si a scris, dăruind celor din jur învatatura, bucurie si speranta”.

Fiica sa, Georgiana Teodorescu, cunoscută ca un apreciat designer si decorator de talie internațională, (pe care am văzut-o zilele trecute pe la diverse televiziuni – nota ciresoaia.ro) adaugă: „Cu firea sa deschisă, dornica de comunicare si informare, având multe de dat din prea-plinul său sufletesc, îsi lăsase multi prieteni, profesori si colegi de facultate în orasul său natal Bacau, prieteni cu care în vacantele de vara se regasea de fiecare data cu placere si bucurie intelectuală. Personalitatea complexa a profesorului Ilie Teodorescu era cunoscuta mai ales ca pictor, prin tablourile sale peisaje de natura însufletite de prezenta omului sau tablouri pe teme religioase. Dorinta de frumos si-a exprimat-o si în lucrari modelate în ceramica si lut. În atelierul de la Scoala Nr.3 din Cerdac si-a construit prin mari eforturi si sacrificii un cuptor de ceramică, iar prin expozitiile de vase prelucrate aici a încercat sa cultive si elevilor acest frumos artistic. Natura si locurile Vaii Slănicului i-au inspirat o culegere de “Povestiri și nuvele” ramase din pacate, în manuscris”.

Ilie Teodorescu (n.26 ian.1944, Bacau – d.21.04.2011, Bucuresti), a absolvit Liceul “George Bacovia” din Bacau, dupa care, a urmat cursurile Facultatii de Arte Plastice din Iasi. După terminarea facultatii, a lucrat timp de trei ani în echipa de teatru a Casei de Cultură din Iasi, urmind apoi, o colaborare cu Casa de Cultură Slanic Moldova. A fost încadrat ca profesor de desen la școlile din Slănic, Cerdac si Cireșoaia, iar din 2006 si-a desfãsurat activitatea ca profesor de desen la alte doua scoli din Tirgu Ocna, în cadrul carora a organizat expozitii de pictura si ceramica. A publicat în diverse publicatii culturale si spirituale, sustinând o serie de prelegeri în cadrul Congresului International de Dacologie- editiile organizate la Bucuresti în 2005 si 2006. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici- Filiala Bacau, participând la numeroase expoziții de pictură și sculptură.

Cireșoaia.ro va continua să aducă în atenția cititorilor diferite personalități marcante care s-au născut, au trăit sau au profesat în localitatea noastră.

(Romulus Dan Busnea)

Be the first to comment on "Pictorul Ilie Teodorescu, omagiat de publicația parohiei „Sf. Ilie” din Slănic Moldova"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*