Zece


Duminică, 19 mai 2013, sub auspiciile aniversării unui deceniu de ciresoaia.ro, redactori și colaboratori mai vechi si mai noi ai site-ului s-au reunit la Casa Tineretului din localitate pentru a ciocni, cum era și firesc, un pahar de șampanie. Intr-o atmosferă destinsă s-au ținut mici discursuri, s-a râs, s-a glumit, s-a cântat celebrul „La mulți ani!”, dar s-au făcut și planuri pentru viitor.

…………………………………..

Inceput de mai 2003. L-am tot bătut la cap pe Radu Capan de la Catholica Network cu site-ul ciresoaia.cnet.ro. Catholica Network era o platformă de susținere și încurajare a comunităților catolice din România pentru a fi prezente în mediul online. Era un fel de frenezie pe atunci, se descoperea internetul – un mijloc de comunicare atât de puternic. Comunități ca Valea Mare, Gherăiești, Iași sau Răducăneni erau deja online, așa că pentru mine starea impulsivă era pur și simplu o stare de fapt.

Faptul că lucram la o sală de internet avea să fie nu numai un atu ci și pârghia prin care un vis devenea realizabil. După câteva zile de muncă înverșunată și studiu minuțios al limbajului de programare HTML, pe 15 mai 2003, prin apăsarea tastei ENTER, cele câteva articole și imagini din Cireșoaia au luat calea world wide web-ului. Așa s-a născut acest site care iată, a ajuns azi la 10 ani.

Nu a fost ușor, dar entuziasmul și bucuria celor care au participat la îmbogățirea și dezvoltarea site-ului prin forțele proprii, creativitate și efort susținut ne-au adus aici, în acest punct aniversar.

Pentru cei care astăzi au un simplu telefon și pot publica doar în câteva minute o poză pe facebook li se poate pare ireal calvarul prin care treceam pentru a face același lucru acum 10 ani, la începuturi: cumpără clișeu de film (36 de poziții), ia aparatul Smena, mergi fă poze, du-te developează filmul, caută un scanner (drumuri, drumuri), pune pozele în format digital pe dischetă, ai grijă să nu deteriorezi discheta (foița magnetică fiind extrem de sensibilă), caută un internet caffe, roagă-l pe supraveghetor să te lase să folosești floppy-disk-ul, copie pozele, micșorează-le, loghează-te pe contul ftp, integrează imaginea în pagină, dă-i upload (viteza fiind foarte mică putea să dureze o oră), calmează-te, așteaptă și bucură-te că treaba-i gata. Imaginile sunt online! V-ați plictisit doar citind, nu-i așa?

Cu timpul tehnologia a evoluat iar simplismul s-a instalat din păcate în viețile noastre confortabile. Și totuși, adaptați vremurilor, câțiva oameni de bine au făcut sacrificii, s-au străduit să ofere, pe GRATIS o parte din viața lor pentru acest, hai să-i spunem proiect numit ciresoaia.ro.

Lor în primul rând țin să le mulțumesc pe această cale, lor, acesti frumoși pionieri (și sunt foarte mulți – îi voi enumera probabi cu altă ocazie), care și-au luat din timp și au scris un articol, au făcut o fotografie, au scris un comentariu, au venit cu o propunere, au lucrat la mentenanța server-ului noaptea întreagă, s-au luptat cu virușii, au reparat un script, au montat un filmuleț, au umblat și au bătut pe la uși pentru diferite necesități ș.a.m.d. Ciresoaia.ro există datorită LOR!

Și nu în ultimul rând, vouă vizitatorilor vă mulțumim din inimă pentru că habar nu aveți ce mult înseamnă un click din partea voastră. Sunteți excepționali… pentru noi. Click-ul vostru, bucuria noastră!

Zece ani, un număr rotund, o vârstă frumoasă, dar mai ales, în sitemul educațional, o notă. Cea mai mare. Azi, avem 10 pentru toată lumea. Pe merit. La mulți ani, Dumnezeu să ne ajute!

Paul Bertalan

Be the first to comment on "Zece"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*