A apărut cartea „Preotul Ştefan Erdeş – Un harnic lucrător în via Domnului”


La opt ani de la trecerea la Domnul a preotului care timp de 33 de ani a slujit credincioşii din Bacău, până la sfârşitul vieţii pământeşti, a apărut la Editura „Presa Bună” cartea Preotul Ştefan Erdeş – Un harnic lucrător în via Domnului, lucrare coordonată de pr. Fabian Doboş. Cartea a fost prezentată duminică, 25 octombrie 2020, în Parohia Bacău „Sfântul Nicolae”, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Din anul 1979 până în anul 2005, în Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău a fost paroh şi decan pr. Ştefan Erdeş. După pensionare, din 2005, a rămas tot în Bacău, ajutând pastoraţia din Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Bacău şi revenind, din 2009, în Parohia „Sfântul Nicolae”. A lăsat o profundă impresie ca preot şi om în conştiinţele celor cu care s-a întâlnit.

În cele 124 de pagini ale sale, presărate cu 52 de fotografii, cartea Preotul Ştefan Erdeş – Un harnic lucrător în via Domnului cuprinde mărturii consemnate de pr. Fabian Doboş, în calitate de coordonator, obţinute de la pr. Isidor Dâscă (actualul paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” şi decan de Bacău), ÎPS Ioan Robu (predica de la Liturghia de înmormântare a părintelui Ştefan Erdeş), Cristina Borto, pr. Laurenţiu Dăncuţă, Agneza Grosu, pr. Cristinel Fodor, un text preluat de pe site-ul www.ciresoaia.ro, pr. Iacob Stolnicu, Maria Petre, pr. Iosif Dămătăr (nepot al pr. Erdeş), pr. Felician Tiba, pr. Viorel Ababei, sr. Josefa Erdeş (soră a părintelui, din aceeaşi familie), pr. Eduard Soare, pr. Alois Bulai, pr. Ionel Bejan, Nicolae Ovidiu Popovici şi câteva mărturii din parohiile Butea (parohia natală) şi Oituz (una dintre parohiile unde a păstorit).

Părintele Isidor Dâscă, actualul paroh al Parohiei „Sfântul Nicolae” şi decan de Bacău, care a susţinut financiar tipărirea acestei broşuri, încă de la începutul textul său, a dezvăluit motivaţiile care au stat la temelia acestei cărţi, spunând, printre altele: „Mi-am dorit această broşură pentru ca toţi cei care l-au avut ca părinte şi păstor la Oituz, la Cireşoaia, la Lespezi şi, în special, la Bacău ca părinte decan, timp de 26 de ani, să nu-l uite şi să-l pomenească mereu în rugăciunile lor, în mod deosebit prin Sfintele Liturghii şi rugăciunea Rozariului, pentru ca bunul Dumnezeu să-i dea răsplata slujitorului credincios”.

Născut în anul 1939, la Butea, hirotonit în anul 1963, pr. Ştefan Erdeş şi-a început misiunea sacerdotală ca vicar la Târgu Trotuş, Oituz, apoi paroh la Cireşoaia, Lespezi şi Bacău „Sfântul Nicolae”, de unde a ieşit la pensie în anul 2005, retrăgându-se mai întâi la Parohia „Fericitul Ieremia Valahul”, şi revenind, din 2009, în Parohia „Sfântul Nicolae” Bacău, unde a trecut la Domnul la 7 octombrie 2012, în urma unui infarct, în timp ce se pregătea să înceapă programul liturgic de duminică.

Prin cuvintele rămase întipărite în paginile acestei cărţi şi prin mulţimea fotografiilor incluse, „pilda frumoasă de dăruire preoţească” a părintelui Ştefan Erdeş să dăinuie în conştiinţele celor care l-au cunoscut şi să lucreze şi în inimile acelora care, din curiozitate sau cu nostalgie, vor deschide coperţile acestei cărţi spre a-şi zăbovi cu privirea printre aceste mărturii despre „un harnic lucrător în via Domnului”.

Ovidiu Bişog

* * *

Preotul Ştefan Erdeş – Un harnic lucrător în via Domnului
Fabian Doboş (coord.), Ed. „Presa Bună”, 2020, ISBN 978-606-8116-89-1, 14×21 cm, 124 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poştale aferente expedierii):

  • prin poştă: Librăria Presa Bună, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26; 700064-Iaşi;
  • prin fax: 0232/211527
  • prin telefon: 0770/477565: de luni până vineri, între orele 10.00 şi 20.00; sâmbata, între orele 14.00 şi 20.00; duminica, între orele 10.00 şi 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria; www.catholica.ro