Vechimea reţelei de apă, cauza avariilor din localitatea noastră


Edilii din Slănic Moldova au făcut la sfârșitul săptămânii trecute câteva precizări cu privire la situația rețelei de apă și canalizare din oraș.

Potrivit acestora, SC Apaserv Salubrizare SRL Slănic Moldova trebuie să se ocupe de buna funcționare a alimentării cu apă a orașului, precum și cu serviciile de canalizare. Activitatea sa este, însă, foarte mult îngreunată de existența unor situații care s-au acumulat în decursul timpului și care, acum, necesită investiții imense pentru rezolvare.

Edilii au mai susținut că motivele pentru care furnizarea apei este întreruptă constau în vechimea instalației de transport a apei din stațiune și din orașul Slănic Moldova, care a depășit limita normală de utilizare, motiv pentru care apar dese defecțiuni inexplicabile, dar și fisurile sau chiar spărturile din conductele subterane aflate în locuri greu accesibile, în special în subsoluri și în interiorul clădirilor, unde, de altfel, responsabilitatea refacerii revine proprietarilor.

Astfel, aceste avarii necesită adesea oprirea totală a apei și din cauza faptului că, de foarte mulți ani, nu a fost schimbată vreo vană.

Printre alte cauze se numără nerespectarea planului de amplasare a conductelor, dimensionarea greșită a acestora față de cerințele de consum, situația tehnică precară a instalațiilor, dar și scăderea nivelului presiunii din cauza consumului excesiv de apă din sezonul rece, aceasta fiind folosită la funcționarea tunurilor de zăpadă de pe pârtia de schi. Proiectul de racordare a pârtiei la rețeaua de apă, realizat în 2015, nu a ținut cont de posibilitatea conductelor principale și de dezechilibrele de presiune provocate de acapararea acelei mari cantități de apă. În acest moment, Consiliul Județean, în calitate de administrator al pârtiei, are în vedere aducțiunea de apă din afluenți, activitate ce ar evita situația mai sus amintită.

Motivul creșterii prețului

Edilii au mai spus că, din cauza stagnării prețului apei și a cheltuielilor care au înregistrat o creștere continuă (cheltuielile aferente anului 2016 – cea mai mare parte din bani s-au alocat forței de muncă – au înregistrat o creștere de 350% față de cele aferente anului 2011).

Firma Apaserv Salubrizare, pe lângă faptul că nu avea licență de distribuire a apei (licența a fost obținută în septembrie 2017 de către actuala conducere a Primăriei), acumulase datorii enorme. Din această cauză, pe 15 septembrie 2017 a fost înaintată o cerere privind deschiderea procedurii de faliment a SC Apaserv Salubrizare SRL. Actuala conducere a reușit salvarea firmei de la faliment, iar Primăria a achitat suma de 306.692 de lei”, a declarat primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu.

Potrivit acestuia, Slănic Moldova a avut cele mai mici tarife pe metru cub la apă potabilă și canalizare, iar din cauza faptului că prețul a fost mai mic decât cheltuiala, din vara anului 2016 și până la sfârșitul anului 2018, Primăria a înregistrat o pierdere în valoare de 506.573 de lei.

Pentru echilibrarea raportului cost / încasări, s-a stabilit ca, începând de pe 1 decembrie 2017, tariful pentru metrul cub de apă potabilă să fie 3,82 lei, iar, pentru canalizare, 3,22 lei. Aceste tarife nu sunt nici măcar la nivelul celor practicate de alte orașe pentru anul 2015”, a mai afirmat Gheorghe Baciu.

În urma inundațiilor din vara anului 2018, rețeaua de furnizare a apei potabile a suferit avarii majore. S-au remediat unele dintre avariile produse, în așa fel încât să se poată realiza distribuția utilităților, urmând ca edilii să efectueze toate achizițiile necesare de care are nevoie o rețea.

Edilii susțin că au fost efectuate studii GEO la stația de tratare / epurare a apei potabile de firma Gebraldor SRL, valoarea contractului fiind de 12.000 de lei, a fost cumpărat un sistem computerizat de clorinare al apei de la firma Inserv Aqua SRL, cu suma de 10.000 de lei, a fost întocmită expertiza tehnică și se lucrează la întocmirea studiilor hidrogeologice și de fezabilitate privind captarea apei și au fost cumpărate vane noi, în valoare de 42.928 de lei, urmând ca acestea să fie instalate.

De asemenea, spun edilii, în 2013 a început construirea unei noi rețele de canalizare ce cuprinde stațiunea și o mare parte din oraș, dar la utilizarea acesteia este nevoie de o sumă de aproximativ un milion de lei pentru a fi funcțională.

Credit luat pentru nimic

Edilii au mai spus că, pentru realizarea rețelei de apă, vechea conducere a Primăriei Slănic Moldova a ales ca finanțarea realizării acesteia să se facă prin intermediul unui credit în valoare de trei milioane de lei, pentru care locuitorii trebuie să plătească aproximativ șase milioane de lei până în anul 2025.

În situația în care UAT Slănic Moldova ar fi fost parte a proiectului județean de apă-canal, aceasta ar fi beneficiat gratuit de modernizarea și extinderea rețelelor, atrăgând fonduri europene. Dacă e să facem o comparație, Primăriile Târgu Ocna și Dărmănești au atras fonduri europene nerambursabile de 12,7 milioane de euro și, respectiv, 1,35 milioane de euro, bani cu care și-au rezolvat problemele legate de alimentarea cu apă și de canalizare”, a concluzionat Gheorghe Baciu, primarul localității Slănic Moldova.

Potrivit acestuia, nevoia de modernizare, reabilitare și întreținere a rețelelor ce fac posibilă furnizarea serviciilor de apă potabilă și canalizare presupune costuri foarte mari, iar tarifele practicate în acest moment nu pot acoperi în totalitate aceste costuri. (Dan CONSTANTINESCU-Ziarul Evenimentul)