Ionuț Anton, cel mai bun fundaș din țară


Echipa naţională de futsal (fotbal pentru nevăzători) a României a înregistrat primul său succes major, câştigând „Turneul Internaţional al Moldovei” (ajuns la cea de-a doua ediţie).

De ce această știre pe ciresoaia.ro? Pentru că alături de Marius Corolea (Bacău) – portar, Florin Kovacs (Bacău), Marius Hârleţ şi Cosmin Calotă (Bucureşti), Tiberiu Păun şi Mihai Nistor (Buzău), în lot evoluează pe postul de fundaș cireșoianul Ionuț Anton.

Al treilea de la stânga la dreapta, Ionuț, intonând imnul României.

Al treilea de la stânga la dreapta, Ionuț, intonând imnul României.

Competiţia s-a desfăşurat la Chişinău, în perioada 28-30 noiembrie, şi a reunit 5 formaţii, naţionale şi de club, meciurile disputându-se în sistem turneu (fiecare cu fiecare). România a încheiat întrecerea fără înfrângere, reuşind trei victorii şi un egal: 2-0 cu echipa Chişinăului, 3-0 cu echipa de la Tiraspol (aşa-numita Republică Transnistreană), 9-0 cu echipa din Soroca şi 0-0 cu naţionala Rusiei, în meciul care a decis titlul, adjudecat la golaveraj. Acest ultim rezultat este unul de excepţie, întrucât reprezentativa Rusiei se numără printre primele 8 formaţii ale Europei.

„Egalul cu Rusia a fost ca o victorie pentru echipa noastră. Rușii sunt foarte buni!” mi-a spus Ionuț entuziasmat. Câștigarea turneului le-a dat aripi sportivilor români urmând ca în anul 2015 aceștia să participe la mai multe competiții internaționale. Toate acestea se întâmplă cu sprijinul Comitetul Naţional Paralimpic Român și a filialelor ANR Bacău, Harghita-Covasna şi Satu Mare.

Pentru Ionuț turneul de la Chișinău a însemnat mult mai mult. Aici a cunoscut-o pe Natașa de care a legat o frumoasă prietenie. Vorbește des cu ea la telefon; numai în luna decembrie a plătit peste 200 de lei pentru credit. Spre deosebire de UE conversațiile cu frații noștri moldoveni sunt supra-taxate : 30 eurocenti / min! „Trebuie să ne hotărâm: ori vine ea aici, ori mă mut eu în Moldova. Dragostea la distanță nu ține.” a concluzionat fotbalistul născut într-o zi de 1 decembrie, chiar de ziua României. La 14 ani a avut un accident în urma căruia și-a pierdut vederea. „M-a lovit cineva cu o piatră sau am căzut dintr-un copac, nu mai rețin, doctorii au fost neputiincioși în fața faptului împlinit și nu au găsit un diagnostic care să mă vindece.” a mărturisit el.

Am rămas uimit de lejeritatea cu care Ionuț tranșează problemele. Mi s-a părut aproape ireal ca într-o lume în care noi, cei cu toate simțurile active, ne comportăm atât de haotic, o persoană cu dizabilități să aibă o asemenea tărie de caracter. „Circulă ăștia prin Cireșoaia cu mașinile ca nebunii. Deși mă văd pe stradă cu bastonul reflectorizant nici măcar nu încetinesc” îmi taie gândul Ionut. Merge adeseori la Cornel unde mai joacă câte o partidă de șah. Imaginează-ți să joci șah legat la ochi…

Mi-a mai povestit apoi de amici de-ai lui, tot nevăzători, realizați, cu familii, cu copii, cu apartamente cumpărate din banii lor munciți… „Munciți?” am reacționat. „Da, mi-a răspuns. Florin de exemplu a vândut bilete de loto în Spania și cu banii câștigați și-a cumpărat un apartament.”

Florin i-a instalat un program de utilizat calculatorul pentru nevăzători. Acum Ionuț poate naviga și pe internet și va „citi” aceste rânduri. Îi mulțumesc că mi-a oferit o lecție de viață. Duși de val și cuprinși de nesfârșite frustrări uităm de adevăratele neajunsuri, de adevăratele probleme ale vieții. Și ne mai batem și cu pumnul în piept.

Mult succes în continuare, Ionuțe, La mulți ani 2015 și să fim cât mai curând campioni mondiali!

Paul Bertalan

Be the first to comment on "Ionuț Anton, cel mai bun fundaș din țară"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*