Opt sfaturi pentru a fi un prieten mai bun


1. Poarta-te frumos cu tine insuti

Primul pas pentru o buna relatie cu prietenii este sa ai o relatie buna cu tine insuti. Cand esti cu adevarat ingaduitor cu tine insuti devii mai placut si pentru alte persoane. De asemenea ai mai mult de daruit pentru ca nu esti mereu preocupat de imaginea si reputatia ta. Devii un prieten mai bun pentru ca nu cauti mereu consolare. Esti destul de sigur pe tine pentru a petrece timp cu prietenii pentru ca vrei, nu pentru ca ai nevoie disperata de ei. Fii linistit, acceptarea de sine este un proces care dureaza toata viata. Inainteaza cu pasi marunti.

2. Alege intelept

Legaturile de prietenie necesita o considerabila investitie de timp si energie, doua comori pe care nimeni nu le are in cantitati nelimitate. Alege prietenii cu care vrei sa fi mai apropiat. Nu te ingrijora daca nu poti include pe lista absolut toate cunostintele. Adancirea unei relatii este cu mult mai importanta decat numarul mare de invitati la petrecerile pe care le dai.

3. Fa-ti timp

Prietenii sunt importanti din mai multe puncte de vedere. Tocmai de aceea o prietenie adevarata are viata ei si necesita timp. Este datoria ta sa pui aceste relatii pe lista de prioritati ( atat de dragul tau cat si de dragul prietenilor tai). Fa-ti timp pentru a cultiva prietenii adevarate.

4. Fii cel care sparge gheata

Aici este punctul slab, si imi dau seama ca nu sunt singurul in situatia asta. Daca vrei sa lucrezi la imbunatatirea relatiilor cu prietenii, indeparteaza teama de a nu fi respins si asuma-ti mai multe riscuri. Invita-ti prietenii la masa. Propune subiecte de studiu. Cheama-i in vizita. Prea adesea nu mai pastram legaturile cu prietenii. Nu pierde ocazia: Fii cel care da un telefon sa reia legatura. Pritenii tai sunt la fel de dornici sa te auda cum esti tu sa ii auzi pe ei.

5. Regula de aur

Poarta-te cu prietenii asa cum ti-ai dori sa se poarte ei cu tine. Cu alte cuvinte, daca vrei sa ai prieteni, fii tu insuti un prieten. Preocupa-te mai mult de interesul pe care il acorzi prietenilor decat de cat esti tu pentru ei. Fii plin de viata si de voie buna. Fereste-te de a te plange, de a barfi sau de a critica.

6. Fii atent si delicat cu celalalt

Poarta-te frumos si in lucrurile marunte. Spune o vorba buna. Intreaba cum a fost examenul. Trimite o floare sau un bilet atunci cand stii ca are mai mare nevoie de ele.

7. Asculta ce are de spus

Cei care asculta sunt o raritate. Ca se devii un bun ascultator s-ar putea sa ai nevoie de permanenta perfectionare.

Cateva sugestii:

– Stai usor. Incearca sa nu mai termini tu frazele incepute de ei. Daca te surprinzi cautand formularea raspunsului inainte ca sa fi ascultat pana la capat adu-ti frumos aminte sa te concentrezi asupra celui care iti vorbeste.

– Arata-i ca asculti. Priveste in ochi. Incuviinteaza atunci cand e nevoie.

– Incearca sa minimalizezi factorii care distrag atentia.

– Intreaba mai multe

– Ai grija cu sfaturile pe care le dai. Da-ti cu parerea atunci cand e nevoie (sau atunci cand ti se cere) dar nu te avanta sa oferi planuri de lucru in locul lor. Nu folosi expresii de genul: „Ce ai de facut este……..”

8. Fii un prieten de nadejde

Fiecare avem nevoie de cineva pe care ne putem baza. Daca prietenul tau nu se poate apara in fata barfelor (poate ca nici nu este de fata) fii gata sa ii iei apararea.

Sa stii ca si ei vor face asa cand va fi vorba de tine.

Be the first to comment on "Opt sfaturi pentru a fi un prieten mai bun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*