A fost reorganizată cea mai mare subfilială Cultul Eroilor


Campania de reorganizare a subfilialelor Cultul Eroilor din județ a fost continuată de Filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” la Slănic Moldova. La adunarea generală a subfilialei din acest oraș au fost prezenți Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei – președintele și prim-vicepreședintele Filialei. Invitat de onoare la ședința de reorganizare a fost primarul orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu.
Președinte al subfilialei Cultul Eroilor a fost ales sculptorul Cornel Solomon. Prim-vicepreședinte este Pavel Avădanei, vicepreședinți Lucian Claudiu Scurtu, Alexandru Dominic Catană și Viorel Ciobanu, iar secretar executiv Cristian Constantin Ababei.
Din Biroul executiv fac parte și preoții romano-catolici și ortodocși din oraș. Subfiliala Slănic Moldova este, acum, organizația cu cel mai mare număr de membri cotizanți din județ, 36 în total.
Adunarea generală a început cu o succintă dare de seamă a activității Subfilialei Cultul Eroilor Slănic Moldova, care a fost înființată cu zece ani în urmă. În fiecare an, pe 12 septembrie, aici au fost organizate manifestări de omagiere a Eroilor Neamului pe Dealul Cireșoaia, unde au avut loc lupte grele din Primul Război Mondial. Manifestări de omagiere a Eroilor au fost organizate și cu alte prilejuri. Subfiliala a propus, acum câțiva ani, ca un veteran de război din oraș, Ștefan Laslău, să primească titlul de cetățean de onoare al localității, iar la Școala Gimnazială a fost înființat și un Cerc „Cultul Eroilor” al elevilor. În acest an, subfiliala își propune înființarea Cărții sale de aur, în care, cu sprijinul bisericilor Ortodoxă și Romano-Catolică și a locuitorilor orașului să fie trecute consemnări despre toți eroii martiri ai ambelor războaie mondiale care au căzut la datorie în zona Slănic Moldova. De asemenea, vor fi continuate manifestările de omagiere a memoriei acestor eroi. Iar pe Dealul Coșna va fi refăcut sistemul de tranșee în care au fost duse bătălii acum peste o sută de ani și va mai fi pusă o placă de comemorare cu numele altor eroi căzuți în luptele din zonă.
Tot cu acest prilej, președintele Dănuț Voicu i-a înmânat primarului Gheorghe Baciu carnetul de membru de onoare al Filialei Bacău Cultul Eroilor, pentru sprijinul pe care l-a acordat acestei mișcări. „Apreciez – a spus Gheorghe Baciu – că membrii Subfilialei Cultul Eroilor Slănic Moldova face o aplecare către comunitate și implică tot mai mulți concitadini în proiectele ei. Aici se face mult voluntariat și se cheltuie mult timp, chiar și bani pentru diferite acțiuni, iar eu știu că aceasta nu e simplu. Mă bucur că sunt implicate resurse locale, că oameni tineri participă la astfel de acțiuni. Acesta este modul în care noi vom duce mai departe dragostea de patrie și respectul față de înaintași. Iar eu voi propune Consiliului Local să sprijinim și mai mult activitatea Subfilialei Cultul Eroilor. Și, haideți să facem din această subfilială un model în județul Bacău”.
În acest context, președintele Dănuț Voicu a propus subfilialei și Consiliului Local Slănic Moldova ca în Parcul central al orașului-stațiune să fie plantat un panou de orientare pe care să fie marcate toate obiectivele turistice care au legătură cu luptele în care s-au jertfit eroii noștri, între care Cimitirul Internațional al Eroilor, Ansamblul monumental din cartierul Cerdac și cel de pe Dealul Cireșoaia și Crucea comemorativă ridicată de urmașii eroilor din 1917 – Regimentul 27. „Ne bucurăm că realegerea domnului Cornel Solomon în funcția de președinte – a precizat Dănuț Voicu – a fost să fie chiar în ziua în care l-am omagiat și pe celebrul nostru sculptor Constantin Brâncuși, la 144 de ani de la naștere, pentru că și domnul Solomon are o astfel de pasiune. De sub dalta sa au ieșit câteva monumente dedicate Eroilor, aflate acum și în județul Bacău, dar și în alte localități din țară”.
Cornel Solomon: „Vrem să continuăm activitatea subfilialei noastre, pentru că în oraș avem numeroase evenimente și monumente dedicate cinstirii memoriei Eroilor Neamului care s-au sacrificat pentru țară în Primul Război Mondial. Avem aici un Cimitir internațional al Eroilor de naționalitate română, rusă, germană și austriacă și un osuar cu peste 3.000 de cranii. La Cerdac avem Monumentul Eroilor și o troiță ridicate de Asociația Cultul Eroilor. Iar pe Dealul Cireșoaia, unde au avut loc puternice lupte am ridicat, în anul 2017, cu sprijinul Regimentului 15 Infanterie din Iași, un monument dedicat Eroilor și vrem să renovăm un monument și în zona Gura Păcuriței.” (Petru Done)