Natura din nou dezlănțuită pe Valea Slănicului


Sute de gospodării şi locuinţe au fost inundate în cartierele Cireșoaia, Cerdac și Slănic Moldova, începând din noaptea de miercuri spre joi, 28 iunie 2018. Şapte maşini au fost luate de ape, iar pe un drum naţional care trece prin Slănic Moldova, acoperit de aluviuni, 5 autoturisme cu 22 de oameni au fost blocate.

Reprezentanţii Primăriei Slănic Moldova au declarat că situaţia este destul de gravă în localitate, sute de oameni fiind afectaţi de ploile care au avut loc în ultimele 12 ore în zonă.

„Avem peste 45 de locuinţe inundate efectiv, multe curţi, 9 poduri şi podeţe avariate, blocate practic, avem 7 maşini luate de apă, foarte multe diguri de protecţie grav avariate, ce pun în pericol foarte multe case, inclusiv un bloc de locuinţe în staţiunea Slănic Moldova. Avem întrerupte utilităţile, referitor la curentul electric sperăm ca, până diseară, să putem da drumul în staţiune la acesta. Şi gazul a fost întrerupt pentru o porţiune din oraş”, a declarat  Gheorghe Baciu, primarul oraşului Slănic Moldova.

Apa potabilă va fi restricţionată, deoarece există avarii chiar şi la staţia de apă din localitate.

Potrivit acestuia, nu există victime umane.

Conform autorităţilor județene, au fost afectate de inundaţii şapte localităţi, respectiv Slănic Moldova, Oituz, Comăneşti, Ştefan cel Mare, Bogdăneşti, Dărmăneşti şi Tîrgu Ocna.

Oraşul Slănic Moldova a fost cel mai afectat de ploile abundente din ultimele ore. Astfel, traficul a fost blocat pe DN 12B, care traversează oraşul Slănic Moldova şi care a fost acoperit de apă şi aluviuni. Mai mult, au fost blocate în trafic cinci autoturisme, în care se aflau 22 de persoane, printre care şi doi copii. Un echipaj SMURD le-a acordat asistenţă medicală, fără a se înregistra probleme deosebite. Echipele de intervenţie au reuşit deblocarea maşinilor către dimineaţă.

„Au fost afectate aproximativ 300 de locuinţe şi gospodării din judeţul Bacău de aceste inundaţii, în urma ploilor abundente din ultimele ore. Lucrăm acum pentru evacuarea apei din locuinţe, beciuri şi curţi. Din fericire, nu a fost înregistrată vreo victimă”, a declarat Andrei Cepoi, reprezentant al ISU Bacău.

Echipaje ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Serviciile de voluntari pentru situații de urgență locale și Drumuri naționale au acționat continuu pentru deblocarea traficului de aluviuni pe DN 12 B. De asemenea conducta de gaz a fost ruptă în orașul Slănic Moldova și echipa Delgaz Grid a întrerupt alimentarea. A fost afectată și rețeaua de 20kV Tg. Ocna – Slănic Moldova, fiind nealimentate 15 posturi de transformare și 1427 consumatori au fost nealimentați.

Conform Informarii ABA Siret, în ziua de 27.06.2018, la stația hidrometrică Cireșoaia, râul Slănic, s-au înregistrat 60,2 l/mp.

Echipele de suport tehnic și evaluare se află în teren pentru evaluarea pagubelor în vederea demarării, în regim de urgență, a procedurilor privind înlăturarea efectelor inundațiilor.

Mărturiile localnicilor afectați de inundații

"Ce să fac, unde să mă duc? Nu am unde…" – Tablou apocaliptic în județul Bacău în urma ploilor torențiale https://bit.ly/2N4e8G6

Publicată de StirileTVR pe Joi, 28 Iunie 2018