Slănic Moldova: Administrarea Mirului


Voi descrie pe scurt în cele ce urmează acest eveniment pe care l-am trăit în comunitatea noastră, duminică, 10 august 2014, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcopul nostru de Iaşi.

20140865slanicmdmir01

Această zi a constituit pentru comunitatea catolică din Slănic Moldova o reînnoire a Coborârii Duhului Sfânt, iar pentru noi, cei 49 de copii şi tineri, după o îndelungată pregătire ce a avut loc sub atenta îndrumare a părintelui paroh Petrică Dăncuţ, a sosit ziua mult aşteptată.

Biserica a fost frumos împodobită, iar noi, candidaţii la Mir împreună cu naşii, preoţii, oficialităţile locale şi toţi credincioşii l-am primit pe Preasfinţitul Petru Gherghel cu nespusă bucurie şi emoţie, cântându-i: „Iată marele Preot, bun şi iubitor, vine să ne împartă haruri tuturor!”

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Petru Gherghel, care ne-a vorbit despre Duhul Sfânt şi despre rodul harurilor sale în viaţa noastră. La întrebările pe care Excelenţă sa ni le-a adresat nouă candidaţilor, ne-am dovedit foarte prompţi, demonstrând astfel că într-adevăr suntem bine pregătiţi pentru acest sacrament al maturităţii creştine.

Apoi a urmat conferirea mirului prin ungerea cu sfânta crismă, prin impunerea mâinilor şi prin cuvintele rostite de PS Petru Gherghel pentru fiecare candidat:

„Primeşte pecetea Duhului Sfânt!

Amin!

Pace ţie.

Şi cu duhul tău.”

Entuziasmul, bucuria şi harurile sfinte s-au revărsat nu numai asupra celor miruiţi, ci şi asupra acelora care i-au însoţit sau au luat parte la această Liturghie.

Darurile lui Dumnezeu primite de noi în această zi sunt atât de multe şi de sublime. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată de Rusalii la Slănic Moldova în care Duhul Sfânt cu darurile sale a coborât în sufletele noastre.

Mulţumim Preasfinţitului Petru Gherghel, că ni l-a dat pe Duhul Sfânt cu cele şapte daruri ale sale:

1. înţelepciunea: care ne face să gustăm lucrurile divine;

2. înţelegerea: care ne face să înţelegem adevărurile de credinţă;

3. sfatul: ne ajută să alegem ceea ce este spre binele nostru spiritual;

4. tăria: ne face să săvârşim acţiuni curajoase pentru binele nostru şi pentru răspândirea împărăţiei lui Isus;

5. ştiinţa: ne face să înţelegem cum lucrurile create sunt în raport cu credinţa;

6. evlavia: ne face să privim la Dumnezeu ca la un tată amabil şi la cei asemenea nouă ca la nişte fraţi;

7. frica de Dumnezeu: ne ţine departe de păcat.

Mulţumim părintelui paroh care ne-a ajutat să ne pregătim bine. Mulţumim părinţilor şi naşilor care au fost alături de noi. Mulţumim celor care s-au gândit la noi şi care au făcut posibilă această sărbătoare. Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi, iar Darurile Duhului Sfânt primite să aducă rod în viaţa lor!

Această zi n-o vom uita niciodată!

Duhule Sfânt, Dumnezeule, fă din inimile noastre locul prezenţei tale!

Ştefan Magru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 10 august: Slănic Moldova: Administrarea Miruluiercis.ro

Be the first to comment on "Slănic Moldova: Administrarea Mirului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*