Școala „Verde”


Sambata, 14 martie la scoala generala din Ciresoaia s-a inaugurat instalatia de incalzire pe baza de panouri solare, un proiect pilot in premiera nationala.

Proiectul face parte din programul initiat de Primaria Orasului Slanic Moldova si Consiliul Local numit „Slanic Moldova – Oras Verde”. Primarul Andrei Serban s-a declarat increzator ca prin acest proiect se va reusi atragerea de fonduri direct de la Uniunea Europeana si ca statiunea dispune de surse de energie regenerabila si de forta de munca pentru indeplinirea dezideratelor propuse. Printre invitati s-au numarat astfel si doi reprezenatnti ai Uniunii Europene, Gheorghios Kremlis, responsabil cu politici de mediu UE si Vasilis Koronakis, ambasador in Zona de Cooperare Regionala Europeana. Cei doi au fost incantati de localitatea noastra – in primul rand de conditiile moderne pe care le poate oferi copiilor noua scoala, apoi de potentialul de dezvoltare al zonei. Oaspetii au fost primiti de ciresoieni conform traditiei romanesti cu paine si sare.

A urmat un seminar organizat cu prilejul lansarii proiectului in cadrul caruia primarul Andrei Serban, si-a exprimat dorinta de a extinde proiectul la o scara mai larga. Folosirea panourilor solare se dovedeste a fi o metoda foarte eficienta in producerea de energie electrica. “Ideea folosirii unor astfel de surse de energie mi-a venit dupa ce ani buni statiunea s-a confruntat cu probleme generate de transformatoarele celor de la Electrica. In urma studiilor, am trecut la elaborarea unui proiect pilot, care acum a fost pus in practica, drept pentru care dorim sa obtinem finantare europeana pentru transformarea Slanicului intr-un oras verde”, a declarat Serban.

Costul panourilor solare instalate in incinta Scolii din Ciresoaia se ridica la peste 36.000 lei.

 

 

 

Be the first to comment on "Școala „Verde”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*