Vine, vine primăvara


Primavara. Anotimpul care trezeste pamantul la viata. Toate pamanturile sunt in sarbatoare. Si au un motiv bine intemeiat. Natura parca se trezeste din hibernare. Pasarile din tarile calde vin catre tara noastra si ne aduc bucuria pe care in timpul iernii o uitasem.

Desigur, si iarna este un anotimp frumos, dar primavara este fermecatoare. Taranii isi ara pamanturile si-si cultiva cerealele. In paduri totul este insufletit. Veveritele, vulpile, soarecii si toate animalutele din padure se bucura de sosirea primaverii. Vin si primele zile ale lunii martie. Zilele babelor sunt un prilej de bucurie. Soarele se trezeste si el si isi revarsa dulci raze asupra pamantului. Ghioceii rasar si ei aducand vestea sosirii primaverii. Ma intreb uneori cum pot ghioceii asa de repede sa se trezeasca la viata. Raspunsul doar mama natura il stie.

Aici, in satul nostru, odata cu sosirea primaverii vine si un aer curat pe care multi oraseni nu l-au simtit din cauza poluarii. Padurile, pasunile, pamanturile prind viata. Dar si luna martie trece repede. Vine 1 aprilie. Pacaleli, minciunele, glume se adauga la bucuriile pe care ni le prilejueste primavara. Merii, perii inmuguresc. Dar odata cu primavara se trezesc si mustele. Le urasc sa-mi bazaie la urechi la 6 dimineata. Ma obliga sa ma scol. Totul ar fi frumos daca as mai dormi 2, 3 ore. Apoi, iarba incepe incetisor sa creasca.

Suntem in postul pastelui, asa ca nu ne putem da frau liber ghiozdanului. Dar si aceasta patima se va sfarsi curand. Ies toporasii, ciubotica-cucului, urzicile si fel de fel de floricele. Pasunele au inverzit. Pastele se apropie. Vine si vacanta de Pasti. Acum doar mustele ma mai bazaie la cap. In vinerea patimilor strangem floricele si frunzulite pentru a le lega pe oua. Apoi plecam la Inviere. Dorm in picioare de fiecare data. Apoi, cand oamenii forfotesc tresar. Pana acasa cu greu mai pot ajunge. Dar, cand ajung acasa si mananc cateva bucatele de mielusel impreuna cu cateva ousoare, uit toate eforturile. Ma ghiftuesc cu toate bunatatile, ma uit la desene animate dupa care dorm toata ziua.

A doua zi acelasi program. Plecam cu oua rosii. Ciocnesc cu toti vecinii si cu toti prietenii. Seara nu mai am chef sa dorm. Ma uit la filme. A treia zi mustele iar ma haituiesc din toate partile. Dar imi bag capul sub perna si dorm cu placere. Apoi trec si Pastile, mergem la munca si la scoala. Temele parca am uitat de ele. Pana la urma le fac.

Toate anotimpurile sunt frumoase caci nu exista anotimp urat, dar primavara are ceva anume, ceva special ce numai primavara – anotimpul invierii – are.

Ionica, 11 ani.

Be the first to comment on "Vine, vine primăvara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*